• 8 dl havregryn
  • 2 dl pumpafrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl grovhackade valnötter
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk kanel

  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1dl russin

Blanda gryn, frön och nötter i en stor bunke.
Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.

Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.

Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.

Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk.