• 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl matolja
  • 0,5 dl honung
  • 1 ägg
  • 4 dl havregryn
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 50g smör
  • 100g rostade hackade valnötter
  • 1ägg till pensling

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Tillsätt matolja, honung, ägg, havregryn och nästan allt vetemjöl och arbeta degen tills den känns smidig. Avsluta med att tillsätta saltet och arbeta ytterligare ett par minuter. Täck bunken med en duk och låt jäsa 30 minuter.
4. Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par varv så den inte klibbar på bordet.
5. Dela degen i 4 lika stora delar.
6. Kavla varje del till en cirkel som är cirka 0,5 cm tjock.
Bred smör och strö över valnötter.
Skär varje cirkel i 6 bitar som en pizza Rulla med den breda sidan först och avslita med toppen och se till att den hamnar nedåt.
7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg på ovansidan.
8. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills gifflarna har fått fin färg. Låt gifflarna svalna på galler.