• Bulldeg: 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 - 16 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
  • Vaniljfyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • ca 200g hallon
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg – du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
Jäs degen under bakduk i 40 min.

Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg, strö över hallon.
Rulla ihop till rullar från långsidan.
Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.

20130106-145624.jpg