• Fördeg:
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 pkt jäst
  • 180 g manitoba cream
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 3 dl 37 gradigt vatten
  • 120 g grovt rågmjöl
  • 120 g dinkelmjöl
  • 70 g valnötter
  • 70 g torkade fikon
  • 2tsk grovsalt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl krossade linfrön
  • 420 g manitoba cream
  • 15 g mörk sirap

Blanda ihop ingredienserna till fördegen, se till att jästen löst upp sig, täck med plastfolie och låt stå i 30 minuter. Det ska vara bubbligt när det är klart.

Tillsätt smöret och vattnet till fördegen. Tillsätt rågmjöl och dinkelmjöl. Blanda ihop hela valnötskärnor, finhackade fikon, salt, solrosfrön och krossade linfrön och tillsätt i degen. Blanda noga. Tillsätt vetemjölet och knåda in det. Täck över och låt jäsa i 40 minuter.
Knåda in sirapen i degen och knåda in så mycket mjöl så att degen blir smidig. Dela upp i två delar och forma som du vill ha dem.

Låt jäsa på plåten under en bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader under tiden.

Strö över frön eller mjöl för dekoration

Sätt in brödet i mitten på ugnen och sänk till 150 grader. Låt det vara inne i 40 minuter, eller tills innertemperaturen är 98 grader. Sänk eller höj värmen under tiden beroende på färgen på brödet