• 1,25dl smör
  • 1,25 socker
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1dl mjölk
  • 2 äggvitor
  • 4msk socker
  • 1 1/2 dl färska blåbär
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk socker
  • Blåbärssylt eller rårörda blåbär
  • 200gram vit choklad
  • 200gram färskost
  • blå färg

(För extra hög kaka gör receptet gånger två)
Värm ugnen till 175.
Smörj och bröa en form på 15cm
Vispa smör och 1/2 dl socker pösigt. Tillsätt salt och vanilj.
Separata ägg och lägg undan de vita.
Blanda ner äggulan i sockerblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver,
Blanda växelvis med mjölk ner i smörblandningen.
Rör bär med 1 msk mjöl och lägga till smet.
Vispa äggvitan i en separat skål till mjuka toppar form.
Vispa i socker tills hård toppar form.
Vik ner äggvitorna i smeten.
Häll ner i den förberedda formen.
Strö över med resterande 1 msk socker.
Grädda i 50 minuter, eller tills kakan är klar.

Låt kakan svalna och dela på två

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna, blanda med färskosten och lite blå färg

Fyll tårtan med sylten mellan lager och spackla med frostingen