• 100 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • 4 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 100gram riven mandelmassa
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 stora äpplen
  • Knäcktäcke
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 200 gram mandel, flagad

Värm ugnen till 225 grader
Lägg två smörpapper omlott i en långpanna.

Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smörblandningen. Rör ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. och den rivna mandelmassan

Häll smeten i långpannan och fördela den jämnt med en slickepott.
Skala och skiva äpplena
Tryck ner de skivade äppelbitarna ordentligt i kakan

Grädda den nätt och jämnt färdig, ca 12 minuter, i nedre delen av ugnen.
Gör knäcktäcket medan bottnen gräddas.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och vatten. Sjud blandningen under omrörning i ca 5 minuter tills den tjocknar. Rör ner mandeln.

Ta ut kakan ur ugnen och bred på ett jämnt lager av knäcktäcket. Grädda kakan högst upp i ugnen tills ytan får färg, ca 15 minuter. Låt kakan svalna i långpannan innan den skärs upp.