• ca 2 msk flytande margarin
  • ca 2 msk potatismjöl
  • 500 g mandelmassa
  • 1 st apelsin
  • 4 st ägg
  • Garnering:
  • 100 g mörk choklad
  • Hackade mandlar
  • Rivet apelsinskal

Denna kaka är glutenfri
Ta fram en ugnsform ca 20×30 cm och klipp till ett bakplåtspapper som passar och vik det efter kanten. Man kan också själv göra en form i aluminiumfolie, då behövs ej bakplåtspapper, utan man smörjer och mjölar aluminiumformen istället.

Pensla på flytande margarin i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret. Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen. Ta mer potatismjöl om det behövs så att hela ytan täcks. Syftet med detta är att kakan inte ska fastna i pappret som den annars gör.

Riv mandelmassan grovt. Detta kan man göra antingen förhand på rivjärn eller också kan man använda en matberedare så går det snabbare.

Lägg mandelmassan i en bunke.

Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress.

Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.

Dela äggen. Lägg äggulorna i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.

Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.

Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp.

Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.

Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter (samma för varmluft).

Smält chokladen i en skål i mikron och bred över den varma kakan. (Man kan också riva chokladen över kakan, chokladen smälter av värmen från kakan.) Skär kakan i bitar. Låt svalna. Lägg bitarna i en plastburk med lock och ta bakplåtspapper mellan lagren.

Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys, se tips nedan.