• 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1burk kondenserad mjölk
  • Jordgubbar
  • Vit choklad

Glass:
Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
Värm gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns). Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter – helst med en elvisp.
Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 85 grader – precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej – för då spricker och grynar sig glassmeten.
Häll upp glassmassan i en bunke. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken. Ta upp vaniljstången. Hit kan du förbereda glassmeten och gärna låta den stå och få smak över natten i kylen.
Kör glassmeten i en glassmaskin.

Kolasås:
Koka en oöppnad burk med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i ca 2timmar

Klyfta jordgubbar

Häll den kondenserade mjölken i botten på ett cocktailglass, lägg på några kulor vaniljglass och toppa med svenska jordgubbar och garnera med vit choklad

Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.

20120614-092620.jpg