• 150gram surdeg
  • ½ pk tjäst
  • 5 dl Vatten, kallt
  • 13,5 dl Lantmjöl/Vetemjöl special
  • 3 tsk Salt
  • 1 msk Oliv- eller rapsolja

20120324-125225.jpgillagning

Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. H
äll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.

Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.

Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.