• 25 g jäst
  • 7 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • ca 12 dl vetemjöl

20120312-153023.jpg1.Smula ner jästen i en degbunke.Häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt resten av vattnet,saltet och de båda mjölsorterna.
Arbeta degen kraftigt.Den ska vara lös.
2.Täck bunken med plastfolie.Låt degen jäsa i rumstemperatur 4-5 tim,eller i kylskåpet över natten.Under tiden som degen jäser bildas fukt,som droppar ner på ytan och håller den lätt fuktig.
3. Mjöla bakbordet.Häll ut degen.Arbeta den lätt och dela den i 6 lika stora delar. Rulla ut delarna till längder,som läggs på tvären på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4.Pensla ev lite plja på sidorna,så går det lättare att bryta isär bröden efter gräddningen,om de har jäst ihop.
5.Jäs längderna ca 15 min.
6.Grädda bröden mitt i ugnen i 250 grader ,15-20 min.
Låt dem svalna på bakgaller utan bakduk.