• 50 gram smör eller margarin
  • 5 dl vatten
  • 2msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 50 gram jäst
  • 1dl linfrön
  • 850 gram vetemjöl (ca 1,4 liter)

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, linfrö, salt och mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
2. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk ca 30 min.
3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma avlånga limpor, som du lägger ner i smorda formar (1,5 liter).
4. Låt bröden jäsa ca 40 min under bakduk.
5. Pensla med vatten, Grädda bröden på nedersta falsen i 200 rader ca 30 min.
6. Låt svalna på galler inlindat i bakduk.

20120316-123   
839.jpg