• 13 liter vetemjöl special
  • 50 gram jäst, torr eller färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vatten, fingervarmt 37 grader
  • 6 msk olivolja
  • 1 msk gourmetsalt, flingsalt
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • Extra tillbehör: 1 dl oliver, svarta kalamata med kärna
  • 10 små tomater, cocktailtomater eller soltorkade tomater

Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
Blanda 3 msk olivolja med lika mycket vatten och pensla olivolja över hela degen.
Sprid över rosmarin och flingsalt.
Tryck ev. ner oliver här och där. Dela tomaterna och tryck ner dem här och där.
Låt focacciadegen jäsa i pannan i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och jäs under tiden degen.
Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.