• 50 g färsk jäst
  • 1 glasflaska julöl
  • 2dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 0.5 msk malen pomerans
  • 1.5 msk malen ingefära
  • 1 msk malen nejlika
  • 0.5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 7dl dl rågsikt
  • 7dl vetemjöl
  • 4dl russin

Idag bakade jag Vörtbröd med massa russin som är min sambos favorit

Ingredienser till ca 2 limpor

Gör så här

1. Lös upp jästen i en bunke med smält smör, öl, sirap och mjölk

2. Blanda i kryddorna och russin

3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.

4. Jäs i bunken till dubbel storlek.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.

7. Grädda bröden i cirka 40 minuter, pensla med varmt vatten under tiden. Låt svalna på galler under bakduk.